zaterdag 14 maart 2015

Sketchup!

Geen Ketchup maar Sketchup!  Het is alweer een maandje geleden dat ik iets blogde, meestal is het niet doordat ik niets gemaakt heb maar voornamelijk omdat ik geen tijd heb gehad om te bloggen over wat ik maakte :)
Nu is het echter anders, ik ontdekte iets nieuws!  Sketchup!  Zoals jullie misschien wel weten maak ik veel van mijn eigen patroontjes zelf, meestal omdat ik te lui ben een patroontje te zoeken die bij het project in mijn hoofd past, maar ook omdat ik graag patronen teken!
Al die patronen stapelen zich hier op, en iedere wijziging moet ik opnieuw gaan beginnen van 0 tekenen. Mijn patroonrol, nochtans een heel grote dikke zware, minder zienderogen!  En aangezien ik ook nogal computer aangelegd ben wou ik het gaan digitaliseren.  Mijn man die nog meer computer aangelegd is ;) gaf me de tip van Sketchup de gratis versie te gaan downloaden.  Ik kreeg er de gratis proversie bovenop, en startte met het tekenen.  Het is even wennen, zeker als je vaak met photoshop werkt, dan sleep of verleg je dingen die niet de bedoeling waren.  Gelukkig verdwijnt mijn patroon niet meer iedere keer uit beeld en moet ik niet constant Ctrl-Z (kere-keer-were) duwen en kan ik al mijn eigen patronen in kaart brengen.  Na wat zoeken om het dan ook op de juiste schaal te kunnen afdrukken kan ik ze nu ook afprinten.  Nu nog sparen voor een A3 printer zodat ik niet iedere keer mijn eigen patroon moet gaan aan elkaar knippen en plakken voor ik kan beginnen.  Toch is het veel gemakkelijker nu voor mij (of zal want ik ben nog helemaal niet klaar) om een nieuw patroon met behulp van mijn basispatroon te gaan uitwerken. Knip, plak, stretch, move en hopla done :D Klinkt simpel é! :)

Hier een voorbeeldje van mijn eigen uitgewerkt basiscorsage waarop ik veel van mijn bovenstukken baseer.


En dit is een voorbeeldje van een simpel broekje waarvan ik er al veel maakte voor Warreke.

 


****** Ooit, als ik groot ben, maak ik voor jullie een boekje met al mijn basispatroontje zoals dit broekje en een simpel rimpelrokje en en en .....******** kijk ik dromerig in de verte....

Ps: een grappige anekdote rond dit programma Sketchup:
Ik downloadde het programma hier op mijn thuiscomputer en verbeeldde meteen dat mijn werk een soort van big brother functie op mijn computer had... want het logo Trimble, waar ik werk, stond zomaar op het gedownloade programma...  Hoe kon dit nu?  Ja, mijn chromeaccount van het werk en thuis zijn aan elkaar gelinkt maar toch?  Privé, werk?  Waar was de scheiding? Ik begreep er echt niets van!  En nog minder toen de helppagina van het programma in mijn browser ook trimble logo's bevatte... De vraagtekens in mijn hoofd groeiden.  En met al zo'n overvol hoofd... De oplossing was eigenlijk heel logisch! Ondanks dat we een bedrijf van boordcomputers zijn heeft onze hoofdzetel in Amerika ook andere sideprojecten waaronder het programma Sketchup!  Zou ik nu gratis de proversie van Sketchup kunnen vragen?  Gniffel!!! ;)

1 opmerking: